Tips For PTE Reading Multiple Choice Multiple Choose Answers

In the test, there are 2-3 tasks for PTE reading multiple choice multiple choose answers. For each task, Read the text and answer the question by selecting all the correct responses. You will need to select more than one response.

Reading task types are not timed individually. You can refer to the timer in the upper right-hand corner of the computer screen, ‘Time remaining’ which counts down the time remaining for the reading part.

  • Negative marking is applicable to multiple answers.

TIME MANAGE

Max 2 min for each question is advisable.

PTE READING MULTIPLE-CHOICE, CHOOSE MULTIPLE ANSWERS TIPS

Focus on keywords in the question and search in the text and then look in options. Most of the time, pay close attention to the frequency words like always, often, sometimes, never many, all, never, only.. etc eliminate those options and find the correct answer.

Example: According to the text, which of the following are true of English attitudes towards intellectuals?

  1. They never join forces with those in authority.
  2. Most people would not be able to name an intellectual.
  3. In general, the English do not admire respect intellectuals.
  4. Even some English intellectuals do not like to be called intellectuals.
  5. They are not clear about what an intellectual is or does.

Answer: 3,4

Look for the main reason/text and concentrate on repeated words to find the correct answer. (Note: It is not applicable always, Use this trick only when the time is not sufficient to answer.)

Be careful about negative marking in this section; do not select too many options. Most time only two options are correct. 3 correct options are very rare.

SAMPLE QUESTION

Read the text and answer the question by selecting all the correct responses. You will need to select more than one response.

Small, localized enterprises are becoming ever more imaginative in identifying opportunities to boost tourism for their areas. A more unusual attraction is the Old Man of the lake, which is the name given to a 9-meter- tall tree stump that has been bobbing vertically in Oregon’s Crater Lake since at least 1896. For over one hundred years, it has been largely ignored but recently it has become a must-see item on the list of lake attractions. Since January 2012, tour boats regularly include the old man on their sightseeing trips around the lake.

At the waterline, the stump is about 60cm in diameter, and the exposed part stands approximately 120cm above the surface of the water. Over the years, the stump has been bleached white by the elements. The exposed end of the floating tree is splintered and worn but wide and buoyant enough to support a person’s weight.

Observations indicated that the Old Man of Crater Lake travels quite extensively, and sometimes with surprising rapidity. Since it can be seen virtually anywhere on the lake, boat pilots commonly communicate its position to each other as a general matter of safety.

Which of the following are true of the old man of the lake according to the passage?

  1. It has been a tourist attraction for decades
  2. It is a drifting piece of wood
  3. It is close to the edge of Crater Lake
  4. It is owned by a local business man
  5. It can quickly move about the lake.
  6. It can be a danger to boat users.
  7. It is too small for someone to stand on.
Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart